Wat is UX design?

UX design, de afkorting van ‘user experience’ design, is eigenlijk geen design. Wel is het een manier om je digitale uitingen af te stemmen op de manier waarop je (potentiële) klanten, gebruikers en websitebezoekers zich gedragen online. Het is dus geen stijl of systeem maar wel een filosofie, een set vragen die wij als developers, designers en andere specialisten aan onszelf kunnen stellen om al onze sites, apps en webshops zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Analyseren om te leren

En er is maar 1 manier om erachter te komen wat daarop de antwoorden zijn. Grondige analyses. Van bezoekerscijfers en clicks tot salesresultaten en heatmaps die ons precies vertellen waar het meest en langst geklikt of gelezen wordt.

 

Door eerst een proven concept-website, die wel nog voor een deel gebaseerd is op ervaring uit vorige projecten en gut feeling, te laten testen kunnen we precies de elementen pinpointen die goed werken, maar ook degene waar nog werk aan is.

Door dit proces verschillende keren te herhalen, maken we een product waarvan we vrij goed kunnen voorspellen hoe erop gereageerd en mee omgesprongen zal worden. Maar het is natuurlijk geen exacte wetenschap …

Always improving

Net daarom blijft het belangrijk om de eerste oplevering van de website, webshop of app niet als een eindpunt te zien. Want zodra alles live gaat, begint er een compleet nieuwe fase. Ook dan is het handig om regelmatig te analyseren en de data erbij te nemen. Want zelfs na rigoureuze testing kan er nog een verbeterpunt de kop op steken, of een nieuwe bug verschijnen. En het laatste wat je wil is je bezoekers of gebruikers frustreren!

Wil je te weten komen hoe we ook jouw website, webshop of app nog gebruiksvriendelijker kunnen maken? Neem dan contact met ons op!